Una dintre cele mai des folosite solu?ii perfuzabile în practica medical? este serul fiziologic.
Numit și soluție salină, serul fiziologic este o soluție de 0.9% clorură de sodiu și este utilizat pentru repleție volemică (la pacienții deshidratați, cu hipovolemie) și ca vehicul de administrare a altor medicamente.
Multă vreme s-a crezut că soluția salină este cea mai sigură metodă de perfuzare rapidă, în volume mari. Soluția salină nu este însă atât de fiziologică pe cât se credea și acum este binecunoscut faptul că perfuzarea rapidă de ser fiziologic poate duce la acidoză metabolică (Anesthesiology 1999).
În plus, serul fiziologic este ușor hiperton față de plasmă (are o osmolaritate de 308 mosm/l, față de 290), nu conține alți electroliți (potasiu, calciu, magneziu) sau sisteme tampon (precum Ringer lactat), dar are un conținut excesiv de clor (154 mEq/l, față de concentrația plasmatică de clor de 95-105 mEql/l), are un pH mic (5, față de 7.35-7.45 în plasmă) și un efect volemic mic față de soluțiile coloide.
În ceea ce privește problema osmolarității, dacă urmăriți următorul calcul putem considera că serul fiziologic este izoton cu plasma: