Captopril - prospect

Captopril - prospect

Compoziţie: 25 mg, respectiv 50 mg captopril, excipienţi q.s. pentru un comprimat.

Acţiune terapeutică: Antihipertensiv din grupa inhibitoarelor enzimei de conversie a angiotensinei I.

Indicaţii: Hipertensiune arterială: terapie iniţială în forme uşoare şi moderate de hipertensiune arterială, la pacienţi cu funcţie renală normală; recomandat la hipertensivi cu astm, bronhopatii obstructive, diabet insulinodependent, boli vasculare periferice, la care beta-adrenoliticele sunt contraindicate; recomandat în hipertensiune malignă, renovasculară, stadiul final al insuficienţei renale. Insuficienţă cardiacă: tratamentul insuficienţei cardiace congestive la cazurile care nu răspund corespunzător tratamentului cu diuretice şi digitalice, asociindu-se acestora.

Reacţii adverse: Renale: Proteinurie. Foarte rar, insuficienţă renală, sindrom nefrotic, poliurie, oligurie. Hematologice: Neutropenie, agranulocitoză. Pot apărea şi cazuri de anemie, trombocitopenie, pancitopenie. Dermatologice: Rush, adesea cu prurit şi uneori cu febră, artralgii, eozinofilie. Angioedem al feţei, eritem sau paloare. Cardiovasculare: Hipotensiune (în asociere cu diuretice), tahicardie, palpitaţii, precordialgii, angină pectorală.

Contraindicaţii: Hipersensibilitate la Captopril sau orice alt inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei I. Stenoza arterei renale bilaterale sau a unei artere renale pe rinichi unic (mai ales în asociere cu diuretice).

Precauţii: Insuficienţă renală, insuficienţă cardiacă, stenoză valvulară. Intervenţii chirurgicale majore, anestezie. Sarcină, alăptare. Hiperkaliemie.

Supradozare: În cazul supradozării, corectarea hipotensiunii este prima urgenţă. Se recomandă asistenţă medicală specializată.

Interacţiuni cu alte medicamente: Efectele Captoprilului sunt crescute de diuretice (hipotensiune); diuretice care reţin potasiul (hiperkaliemie); vasodilatatoare (ex. nitroglicerină sau alţi nitraţi); simpatolitice (ex. beta-adrenolitice); cimetidină (neuropatii severe); anestezice generale (hipotensiune). Inhibitorii sintezei prostaglandinice (ex. indometacinul, aspirina) scad efectele Captoprilului, în special în cazul hipertensiunii cu nivel scăzut al reninei.

Doze, mod de administrare: Se administrează cu o oră înainte de mese. Dozele şi modul de administrare trebuie individualizate. Hipertensiune: Iniţierea tratamentului necesită evaluarea tratamentului antihipertensiv recent şi a stării clinice a pacientului. Doza iniţială este de 25 mg de 2-3 ori/zi. Dacă după 1-2 săptămâni de tratament nu se obţine controlul satisfăcător al tensiunii arteriale, doza poate fi crescută la 50 mg de 2-3 ori/zi, concomitent cu restricţia sodiului din alimentaţie. De regulă, doza uzuală nu depăşeşte 50 mg de 3 ori/zi. Dacă nici în acest caz tensiunea arterială nu este satisfăcător controlată după 1-2 săptămâni de tratament, se recomandă asocierea unui diuretic tiazidic (ex. hidroclorotiazidă, 25 mg/zi, în priză unică). Doza de diuretic poate fi crescută la intervale de 1-2 săptămâni până la nivelul său curent. În cazul în care se doreşte o scădere mai accentuată a tensiunii, doza de Captopril poate fi crescută la 100 mg de 2-3 ori/zi şi chiar la 150 mg de 2-3 ori/zi, fără a depăşi însă 450 mg/zi. Se poate asocia în schemele de tratament antihipertensiv şi cu beta-blocante, efectele asocierii fiind însă mai puţin decât aditive. Insuficienţă cardiacă: Administrarea Captoprilului necesită evaluarea tratamentului recent cu diuretice şi posibilitatea unei depleţii severe de sodiu şi volum. La pacienţii cu tensiune normală sau scăzută, care au primit un tratament sever cu diuretice şi care pot prezenta hiponatremie şi/sau hipovolemie, se recomandă iniţializarea tratamentului cu doze de 6,25-12,5 mg de 3 ori/zi, ajungându-se la doza uzuală în câteva zile. De regulă, doza iniţială uzuală este de 25 mg de 3 ori/zi, crescându-se la nevoie la 50 mg de 3 ori/zi.

Formă de prezentare: Cutii conţinând 2 blistere a câte 10 comprimate de 25 mg. Cutii conţinând 2 blistere a câte 10 comprimate de 50 mg.

Condiţii de păstrare: În ambalajul original, la temperaturi cuprinse între 15 - 25 grade Celsius, ferit de umiditate. Termen de valabilitate: 2 ani.

Add comment


Security code
Refresh