Bolile gingivale, factor de risc cardiovascular?

Bolile parodontale sunt un factor de risc cardiovascular independent, prostate conform unui studiu publicat în JACC care a dovedit leg?tura între inflama?ia gingival? ?i cea din pl?cile aterosclerotice.

Numeroase studii epidemiologice anterioare au relevat asocierea între bolile parodontale și riscul crescut de ateroscleroză, iar studiul actual a reușit să pună în evidență această corelație prin scanarea PET a cavității bucale, aortei și arterelor carotide și măsurarea captării trasorului FDG (F18 fluoro-deoxiglucoză). Rezultatele nu stabilesc însă dacă este vorba și despre o relație cauzală, în sensul că inflamația gingivală este cea care accelerează ateroscleroza. O explicație posibilă ar fi că inflamația cronică din bolile parodontale duce la eliberarea de citokine care promovează inflamație și la nivelul vaselor de sânge.

Astfel, deși se lărgește lista factorilor de risc cardiovasculari, este bine că este vorba despre un factor modificabil. Cercetătorii intenționează să deruleze studii clinice randomizate pentru a verifica dacă tratamentul bolii parodontale reduce inflamația vasculară și ateroscleroza.

Update

Un raport al AHA (American Heart Association) publicat în Circulation concluzionează că deși există studii observaționale care au arătat o asociere între bolile paradontale și ateroscleroză (independent de factorii de risc convenționali), nu există dovezi care să sprijine o relație cauzală între cele două.

Add comment


Security code
Refresh