Băuturile carbogazoase cresc riscul de litiază renală

Băuturile îndulcite de tipul răcoritoarelor sunt asociate cu un risc crescut de litiază renală, potrivit unui studiu prospectiv publicat în Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Pacienții cu nisip (microcalculi) sau cei cu antecedente de eliminare de pietre sunt încurajați să consume profilactic cât mai multe lichide (cură de diureză), pentru a preveni recurența litiazei. Nu toate lichidele sunt însă benefice pentru a “spăla” rinichii.

Astfel, consumul de băuturi îndulcite de tipul celor carbogazoase este asociat cu un risc crescut de litiază renală, în timp ce consumul de cafea, ceai, bere, vin și suc de portocale scade riscul formării de pietre la rinichi. Studiul a relevat faptul că persoanele care consumă o doză de cola pe zi prezintă un risc cu 23% mai mare de litiază renală, comparativ cu cei care consumă cel mult o cola pe săptămână.

Studiul a inclus 194.000 pacienți urmăriți pe o durată medie de peste 8 ani, interval în care au fost înregistrate 4462 cazuri de litiază renală.

Add comment


Security code
Refresh