Bacteriile prădătoare, o soluție pentru rezistența la antibiotice

Bacteriile care “manânca” alte bacterii ar putea fi utile în controlul germenilor rezistenti la antibiotice, conform unui studiu aparut în Journal of Applied Microbiology.

Cercetătorii au testat acțiunea a 2 bacterii prădătoare – Micavibrio aeruginosavorus și Bdellovibrio bacteriovorus – asupra altor specii bacteriene. Caracteristica lor este că trebuie să consume alte bacterii pentru a-și putea completa ciclul de viață; ele au abilitatea de a “vâna” prada, de a o invada, de a crește în interiorul lor sau pe suprafața lor și în final de a le distuge. Cele 2 specii de bacterii prădătoare – M. aeruginosavorus și B. Bacteriovorus au reușit să reducă peste 75% din populațiile bacteriene cu care au venit în contact, inclusiv Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa și Acinetobacter (germeni intraspitalicești, multirezistenți la antibiotice, responsabili de infecțiile nosocomiale). Cele 2 bacterii au acționat astfel ca bacteriofagi, similar virusurilor care se inseră în genomul bacterian și o distrug.

Bacteriile prădătoare examinate în studiu sunt considerate inofensive pentru om, însă nu este clar dacă sistemul imun uman le-ar distruge înainte ca acestea să atace bacteriile rezistente la antibiotice.

Add comment


Security code
Refresh