Macrolidele (azitromicină, claritromicină) cresc riscul cardiovascular

Antibioticele macrolide (azitromicin?, pharm claritromicin?) cresc riscul cardiovascular, help potrivit unor studii publicate în NEJM ?i BMJ.

Rezultatele acestor studii nu reprezintă o mare noutate, întrucât se știa că antibioticele din clasa macrolidelor (eritromicina, claritromicina, azitromicina) sunt asociate cu un risc proaritmic (și deci cu risc de moartă subită cardiacă) prin prelungirea QT.

În ceea ce privește studiul publicat în NEJM, cuantificarea riscului cardiovascular asociat azitromicinei în acest studiu reprezintă însă o problemă, dacă e să ținem cont de faptul că raportarea riscului s-a făcut față de amoxicilină: azitromicina este folosită în principal pentru infecțiile respiratorii (în exacerbările BPOC, pacienții având o probabilitate mare de a fi pe tratament beta-agonist, care poate crește riscul de aritmii), pe când amoxicilina este folosită preponderent în infecțiile abdominale și urinare. Alte puncte slabe ale acestui studiu le puteți descoperi într-un articol semnat de Dr Wes.

Add comment


Security code
Refresh