Anul medical 2014

Pastrând traditia anilor precedenti, la sfârsit de an facem un bilant al celor mai importante evenimente si progrese medicale.

Epidemia de Ebola   

Cea mai importantă știre medicală a anului 2014 este fără îndoială epidemia de Ebola. Potrivit ultimelor date publicate de OMS (în 17 decembrie) au fost raportate 18603 cazuri și 6915 decese. Deși epidemia este pe departe de a se fi încheiat, panica generată în jurul acesteia a fost mai mică decât cea asociată pandemiei de gripă A/H1N1 din 2009-2010. Spre deosebire de virusul gripal, care are o transmitere aerogenă, infectarea cu Ebola apare după contact direct prin leziuni de continuitate la nivelul pielii sau mucoaselor cu sânge, secreții ale organismului persoanelor infectate (fecale, urină, salivă, spermă) sau obiecte contaminate. Detalii despre Ebola pot fi obținute în pagina dedicată de pe siteul Organizației Mondiale a Sănătății.  

Ice Bucket Challenge

Virală pe internet, campania Ice Bucket Challenge a crescut awarnessul despre scleroza laterală amiotrofică. Alături de epidemia de Ebola, campania a intrat în topul căutărilor pe Google în 2014.

Medicamente noi pentru hepatita C

În 2014, hepatita C a fost declarată o infecție curabilă. Apariția de noi medicamente – inhibitori de protează (simeprevir), analogi nucleotidici inhibitori de polimerază (sofosbuvir) și inhibitori ai complexului de replicare (daclatasvir) – crează premisele obținerii de rate de răspuns virusologic de până la 100%. Aceste terapii interferon-free vin însă și cu costuri ridicate.

Primul copil născut după transplant uterin

Deși primul transplant uterin a fost realizat cu succes în 2002, a fost nevoie de mai mult de un deceniu pentru a primi vestea nașterii primului copil după un astfel de transplant. Echipa profesorului Brännström a raportat în The Lancet acest prim caz – un băiețel sănătos născut la 31 săptămâni, al cărui mamă fusese transplantată în 2013. Problema transplantului uterin ridică însă importante probleme etice (legate de faptul că uterul nu este un organ vital precum ficatul, rinichii, cordul sau plămânii) și medicale (legate de terapia imunosupresoare, care presupune riscuri pentru sarcină).

Tragedia aviatică din Ucraina

Peste 100 din cei 298 pasageri ai zborului Maalaysian Airlines din 17 iulie pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur erau cercetători de top şi doctori implicaţi în efortul mondial pentru eradicarea infecției HIV. Ei călătoreau spre conferința AIDS 2014 din Melbourne, Australia.

Controverse privind ghidurile în cardiologie

Ultimul ghid ACC/AHA a stârnit controverse privitor la eliminarea valorilor țintă ale lipidelor în administrarea tratamentului cu statine (crescând numărul de persoane care ar trebui tratate – NY Times, NEJM), precum și la validitatea noului instrument de evaluare a riscului. Semne de întrebare au existat și cu privire la ținta tensiunii arteriale sisteolice la pacienții peste 60 ani din ghidul JNC8.

Rămânând în domeniul cardiologiei, în 2014 au fost ridicate semne de întrebare și cu privire la activitatea fizică și riscul cardiovascular. Un studiu publicat în Heart a arătat că bărbații care au făcut exerciții peste 5 ore/săptămână la vârsta de 30 ani au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta fibrilație atrială ulterior, iar alt studiu publicat în aceeași revistă a relevat faptul că cei cu activitate fizică viguroasă au avut un risc crescut de deces de cauză cardiovasculară.   

Îndulcitorii artificiali  

Îndulcitorii artificiali precum aspartamul, sucraloza și zaharina pot cauza tulburări de glicoreglare, potrivit unui studiu publicat în Nature. Alterarea toleranței la glucoză produsă de acești îndulcitori artificiali pare să fie legată de microbiomul intestinal.

Morcelarea

În noiembrie 2014, FDA a emis un avertisment asupra riscului diseminării maligne în timpul intervențiilor de morcelare laparoscopică a fibromului uterin. Practicarea acestei metode pentru tratarea nodulilor uterini ar trebui evitată întrucât există risc de diseminare a unor cancere inaparente clinic la momentul operației.

Aprobări, alerte privind medicamente și dispozitive

Considerat a avea un profil de siguranță bun (Lancet 2013), naproxenul are un risc cardiovascular mai crescut decât ibuprofenul în cazul consumului cronic, potrivit unui studiu publicat în Circulation.

EMA a emis o avertizare cu privire la reacțiile adverse cardiace ale domperidonei, între care prelungirea intervalului QT și riscul de aritmii, în vederea limitării dozelor și perioadei de administrare a medicamentelor care conțin această substanță.

Au fost aprobate medicamente noi precum Afrezza (MannKind), o insulină cu administrare inhalatorie, și suvorexant (Belsomra, Merck), indicat pentru tratamentul insomniei.  În 2014 s-au înregistrat și aprobări de noi device-uri precum Relaxis (Sensory Medical Inc) pentru sindromul picioarelor neliniștite, sau instrumente diagnostice precum Cologuard (Exact Sciences Corporation), un test fecal pe bază de ADN pentru detecția cancerului colorectal.  

Add comment


Security code
Refresh