Alimentația și grupele sangvine

Influentata de rezultatele cercetarii doctorului american Peter J. D'Adamo, nutritia specifica, bazata pe nevoile speciale ale fiecarei grupe sanguine a cunoscut o larga raspindire in intreaga lume.

Doctorul D'Adamo si asistentii sai au evidentiat alimentele necorespunzatoare diferitelor grupe sanguine, au apreciat care este nivelul normal al vitaminelor si mineralelor in organism atunci cind alimentatia este adecvata si au indicat suplimentele alimentare sau plantele medicinale ce pot contribui la imbunatatirea sanatatii.

GRUPA 0

Purtatorii acestei grupe sanguine fiind, de fapt, niste carnivori, au nevoie de cantitati mai mari de vitamina B, precum si de lichide si vegetale cu efecte antiinflamatoare si depurative, pentru a contracara efectele negative ale consumului de carne, spre exemplu bolile articulare.

Patrunjelul si yucca pot fi extrem de benefice in acest sens. Glanda tiroida a persoanelor din grupa 0 este predispusa la instabilitate, organismul avind nevoie de o mare cantitate de iod. Tulburarile de coagulare pot fi diminuate prin consumul de plante cu continut crescut de vitamina K cum ar fi broccoli si spanac.

Avind o aciditate gastrica crescuta, posesorii acestei grupe sanguine trebuie sa consume alimente si plante cu efect protector si intaritor asupra stomacului (patrunjel, menta, prune, ardei rosu). De asemenea, merele, coacazele, smochinele, socul, mango-ul, contribuie la mentinerea sanatatii organismului posesorilor acestei grupe sanguine.

GRUPA A si AB

Codul genetic al acestei grupei sanguine A predispune la o alimentatie vegetariana. Deoarece o alimentatie vegetariana nu ofera corpului cantitati suficiente de aminoacizi esentiali, pe linga suplimentare cu fier se impune si consumul unor produse cu proteine.

Grupa sanguina AB a rezultat din combinatia grupelor A si B. De aceea, dispun de suficiente vitamine si minerale, insa, datorita unui nivel destul de scazut de acid gastric, necesita suplimentarea cu vitamina C, similar persoanelor din grupa A.

Aceste doua grupe sanguine, destul de similare din punct de vedere genetic, se caracterizeaza in primul rind printr-un sistem imunitar slab si predispozitia la boli de circulatie si aparitia de tumori. Din acest motiv, un rol important in compozitia produsului il au substantele antioxidante, oligoelementele si cele care stimuleaza imunitatea (vitamina C, zincul, seleniul, usturoiul, ceaiul verde, cimbrul). Acestea protejeaza organismul de infectii, impiedica deteriorarea vaselor sanguine, previn afectiunile respiratorii si cardiace, precum si bolile canceroase. Alicina din compozitia usturoiului apara organismul ca un veritabil antibiotic natural, scazind nivelul sanguin al colesterolului si trigliceridelor si ajutind la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Persoanele cu grupa A sunt predispuse la diabet zaharat de tipul II, au o nevoie crescuta de crom, care stimuleaza secretiile insulinei si care, alaturi de zinc, au efect benefic in prevenirea bolii. Necesare unei sanatati optime sunt si vitaminele ce provin din mere, afine, smochine, prune, struguri si kiwi precum si sarurile minerale si flavonoidele.

GRUPA B

Persoanele apartinind acestei grupe sanguine trebuie sa aiba o alimentatie mixta, care sa contina totusi o cantitate mai mare de carne decit in cazul grupei A. Trebuie sa se tina cont si in cazul lor de efectele unei alimentatii necorespunzatoare.

"Punctele slabe" ale persoanelor cu grupa sanguina B sunt sensibilitatea crescuta la infectii virale, predispozitia pentru asa numitul sidrom al oboselii cronice, pentru depresii si diverse alte tulburari ale sistemului nervos. Spanacul, o importanta sursa de clorofila, ajuta la cresterea rezistentei organismului, prevenind si instalarea simptomelor oboselii cronice si a tulburarilor sistemului nervos central. Magneziul, cromul si zincul joaca un rol important in reglarea nivelului sanguin al glucozei, prevenind astfel diabetul zaharat. De asemenea, lecitina din soia are efect stimulator asupra imunitatii.

Ca si in cazul celorlalte grupe trebuie consumate saruri minerale si flavonoide precum si vitamine din fructe ca: ananas, banane, papaya, pere, prune si struguri, care ajuta la mentinerea sanatatii.

Add comment


Security code
Refresh