Alcoolul și bolile cardiovasculare

Cantitatea conteaz?, uneori putând face diferen?a între factor de risc sau factor antabuse precio pentru anumite boli. Este ?i exemplul alcoolului, un supliment nutritiv îndr?git de români, despre care se spune c? este bun pentru s?n?tatea inimii ?i vaselor de sânge.

Într-adevărat, 2 meta-analize publicate în BMJ (Ronskley et alBrien et al) arată că un consum moderat de alcool este asociat cu o reducere de până la 25% a riscului de boli cardiovasculare și cu modificări favorabile ale markerilor cardiovasculari (creșterea HDL-C “colesterolul bun”, creșterea adiponectinei și scăderea fibringenului). Astfel, cercetările ultimilor 30 ani susțin consumul unei băuturi alcoolice zilnic (echivalentul a 2.5-15 g alcool pur) pentru prevenția bolilor cardiovasculare. Rezultatele nu sunt însă un îndemn la începerea consumului de etanol pentru cei care nu au un astfel de obicei: același nivel de protecție cardiovasculară poate fi obținut și prin exercițiu fizic și adoptarea unei diete heart-friendly.

Este important de stabilit o graniță privind recomandarea consumului de alcool, deoarece dincolo de limita moderației, excesul poate duce la afectarea ficatului (hepatită cronică, ciroză hepatică), pancreasului (pancreatită) și aparatului cardiovascular (hipertensiune arterială, stroke, insuficiență cardiacă), creșterea riscului de cancer și accidente. Recomandările privind consumul de băuturi alcoolice trebuie să țină cont de diferența privind metabolizarea alcoolului între femei și bărbați (sexul masculin dispune de o concentrație mai mare de alcool-dehidrogenază, enzima care metabolizează etanolul).

Substanțele responsabile de efectul protector cardiovascular al vinului sunt fenolii – flavonoizi și resveratrol. Pe lângă efectul antioxidant și de ameliorare a profilului lipidic (creșterea HDL-C, scăderea LDL-C), alcoolul inhibă agregarea plachetară și tromboza, crește nivelul de estrogeni (care au rol protector endotelial), reduce spasmul coronarian, scade tensiunea arterială și produce vasodilatație (inclusiv coronarodilatație).

Recomandările AHA (American Heart) Association) privind consumul de alcool sunt disponibile aici.

Add comment


Security code
Refresh