În era formulelor de lapte ?i a piureurilor de fructe pentru bebelu?i, drugstore al?ptarea la sân este din ce în ce mai rar?, în ciuda multiplelor avantaje pe care le ofer? atât mamei cât ?i copilului.
Alăptarea exclusivă la sân timp de 6 luni este recomandarea OMS din 2001 privind nutriția sugarului, însă există unele controverse pe această temă. Astfel, EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor) a concluzionat într-un raport din 2009 că pentru bebelușii din UE alimentele complementare (diversificarea) pot fi introduse în siguranță între 4 și 6 luni; argumentul este că o durată de 6 luni de alăptare exclusivă la sân nu poate asigura întotdeauna nutrienții necesari pentru creșterea și dezvoltarea sugarului.
Există dovezi substanțiale că nutriția din primele luni de viață are implicații profunde asupra sănătății pe termen lung, în special asupra funcției cognitive, predispoziției la obezitate și riscului de boli cardiovasculare, cancer sau atopie.
OMS definește alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni ca excluderea alimentelor solide sau a altor fluide decât laptele matern (cu excepția medicamentelor, vitaminelor și mineralelor). Recomandarea se bazează pe un review sistematic care a inclus 16 studii clinice și care a arătat următoarele beneficii comparativ cu alăptarea exclusivă timp de 3-4 luni:
- reducerea riscului de infecții (pneumonie, otită medie, gastroenterită)
- lipsa deficitului de creștere aparent
- absența dezvoltării alergiilor
- revenirea întârziată a menstruației după naștere și scădere în greutate rapidă post-partum
Singurul dezavantaj a fost o frecvență mai mare a anemiei feriprive, care poate însă fi controlată prin optimizarea concentrației de fier la gravidă, clamparea tardivă a cordonului ombilical și suplimentarea sugarilor la risc (ex. cei cu greutate mică la naștere).
Cercetătorii au concluzionat că recomandarea de alăptare exclusivă timp de 6 luni este dificil de implementat în țările dezvoltate, unde părinții își înțarcă copiii adesea “la cerere”, atunci când aceștia încep să refuze laptele.
Referințe: Six months of exclusive breast feeding: how good is the evidence?