Chirurgia micrografic? Mohs este o metod? de tratament pentru cancerele de piele care const? în excizia tumorii sub control histopatologic extemporaneu.
Tehnica a fost dezvoltată de chirurgul Frederic E. Mohs și aparține metodelor de excizie chirurgicală sub control oncologic al marginilor (CCPDMA, complete circumferential peripheral and deep margin assessment).
Cum se realizează chirurgia Mohs?
Procedura se realizează sub anestezie locală, medicul comunicând cu pacientul pe durata intervenției. Tehnica Mohs presupune excizia chirurgicală a formațiunii canceroase strat cu strat, până în țesut sănătos. Țesutul canceros excizat este congelat și secționat, după care este analizat la microscop de către un anatomopatolog, pentru a evalua extinderea în profunzime și în suprafață a tumorii (realizându-se o adevărată cartografiere a formațiunii canceroase). În timpul examinării histopatologice zona de operat este acoperită cu un pansament temporar. Dacă patologul spune că marginile piesei recoltate sunt încă infiltrate tumoral și nu există limite de siguranță oncologică, dermatologul continuă excizia în zonele indicate de patolog, până când analiza la microscop arată că nu mai există celule tumorale. Urmează apoi etapa chirurgiei reconstructive.
Când este indicată chirurgia Mohs?
Chirurgia Mohs este folosită în dermatooncologie, pentru următoarele tipuri de cancer cutanat:
- carcinom bazocelular
- carcinom spinocelular
- melanon malign
- altele: keratoacantom, carcinom sebaceu, boala Paget a sânului, carcinom cu celule merkel, papuloza bowenoidă, dermatofibrosarcoma protuberans, carcinom verucos, boala Bowen, angiosarcom, leiomiosarcom
Precizia chirurgiei Mohs în excizia țesutului canceros și în păstrarea țesutului sănătos face ca tehnica să fie folosită în special în zonele anatomice cu importanță estetică sau funcțională (regiunea feței – pleoape, nas, buze, urechi, regiunea genitală).
Care sunt avantajele și dezavantajele chirurgiei Mohs?
Tehnica Mohs asigură o rată de vindecare de peste 99% pentru carcinomul bazocelular și de peste 94% pentru carcinomul spinocelular, față de chirurgia clasică unde proporția celor care se vindecă fără recidivă este de doar 60%.
Un alt avantaj al chirurgiei Mohs este cel estetic, procedura permițând o excizie completă a tumorii cu sacrificare minimă a țesutului sănătos din jur (spre deosebire de chirurgia clasică, unde excizia poate duce la defecte cutanate semnificative). Excizia în chirurgia Mohs se face în 1-1.5 mm piele sănătoasă, față de 4-6 mm în chirurgia clasică. Pe Medscape găsiți un exemplu de carcinom bazocelular tratat cu Mohs care s-a vindecat frumos, fără defecte estetice.
Metoda prezintă și dezavantaje, fiind costisitoare și consumatoare de timp.
foto: pennmedicine.org
Comments