De la introducerea pe piață în 1960, contraceptivele orale au fost subiectul a numeroase dezbateri și studii epidemiologice care să evalueze riscul pilulelor anticoncepționale de tromboembolism venos (TEV) – tromboză venoasă profundă (TVP) și trombembolism pulmonar (TEP).
Unele studii au arătat că preparatele contraceptive hormonale sunt asociate și cu un risc crescut de evenimente trombotice arteriale (infarct miocardic, stroke), nu numai venoase. Întrucât utilizatoarele de contraceptive sunt cel mai adesea femei tinere, care nu au acumulat factori de risc pentru tromboze arteriale (hipertensiune, fumat, dislipidemie), principalul risc al pilulelor este legat de trombozele venoase (formarea de cheaguri de sânge în sistemul venos, care pot duce la embolie pulmonară).
S-a constatat că riscul de tromboză venoasă este proporțional cu doza de estrogeni și tipul de progesteron conținut în pilula contraceptivă. Astfel, contraceptivele de ultimă generație conțin cantități minime de estrogeni, care au efecte minime sau neglijabile asupra coagulării. În ceea ce privește tipul de progestogen (progestin) din compoziția pilulei, levonorgestrel se asociază cu o creștere de 3.6 ori a riscului de tromboză venoasă (comparativ cu non-utilizatoare), gestoden de 5.6 ori, desogestrel de 7.3 ori, ciproteron acetat de 6.8 ori și drospirenonă de 6.3 ori mai mare. Deși preparatele progesteronice generația a 3-a (desogestrel, gestoden) au un efect favorabil asupra nivelului HDL-C și scad riscul de tromboză arterială, ele sunt mai riscante (de 1.4-4 ori) decât cele de generația a 2-a (levonorgestrel, norgestrel) în ceea ce privește apariția unei tromboze venoase; ele nu trebuie recomandate ca primă intenție la femeile care iau pentru prima dată in viață contraceptive. Un studiu apărut în BMJ a confirmat faptul că anticoncepționalele cu tipuri mai noi de progesteron (drospirenonă, desogestrel, gestoden) au un risc dublu de tromboză venoasă față de pilulele care conțin levonorgestrel. Riscul de evenimente trombotice venoase este maxim în primele 3 luni de utilizare (independent de tipul de contraceptiv oral folosit), scăzând ulterior odată cu durata tratamentului. Așadar, cele mai sigure contraceptive orale din punctul de vedere al riscului de tromboză venoasă/embolie pulmonară sunt cele cu 20 µg (0.02 mg) etinilestradiol și progesteron de tipul levonorgestrel.
Într-un amplu studiu danez, riscul absolut de tromboză venoasă la 10000 femei-ani (numărul de femei incluse în studiu înmulțit cu numărul de ani de urmărire) a fost de 6.29 la utilizatoarele de contraceptive comparativ cu 3.01 la non-utilizatoare.
Riscul trombogen nu este crescut în cazul femeilor care folosesc pilule doar cu progesteron POP (levonorgestrel, noretisteron, desogestrel), comparativ cu populația martor. Aceste tipuri de contracepție sunt recomandate femeilor care doresc neaparat o metodă contraceptivă hormonală și prezintă factori de risc (obezitate, istoric familial de tromboză venoasă, boli neoplazice, sindrom nefrotic, zboruri lungi și frecvente cu avionul, istoric personal de tromboflebită superficială, predispoziție genetică cu diateze protrombotice – factor V Leiden, mutații ale protrombinei, deficit de antitrombină III).
Prezența în antecedente a unui episod de tromboză venoasă reprezintă o contraindicație de utilizare a pilulelor contraceptive.
Referințe:
- The venous thrombotic risk of oral contraceptives: results of the MEGA case-control study
- Hormonal contraception and risk of venous thromboembolism: national follow-up study
- Third generation oral contraceptives and risk of venous thrombosis: meta-analysis
- Oral Contraceptives and the Risk of Venous Thrombosis