Renun?area este un pas dificil pentru persoanele care au un istoric lung de fumat, try sovaldi îns? este o real? necesitate în secolul bolilor cardiovasculare ?i cancerului, pentru care tutunul este incriminat ca factor de risc. Dincolo de dependența nicotinică, un alt obstacol împotriva renunțării la acest viciu este dat de îngrășarea rapidă. Astfel, persoanele care renunță la fumat pot lua câteva kilograme chiar în primele luni de abstinență. Există însă și soluții pentru acest obstacol – persoana care face acest pas trebuie să adope un stil de viață activ pentru a compensa încetinirea metabolismului apărută după renunțarea la tutun.
Dincolo de suportul în ceea ce privește adicția nicotinică, frica de a nu se îngrășa reprezintă un motiv real de a nu renunța la viciu pentru o mare parte dintre fumători (în special pentru cei care țin la siluetă se tem să nu “facă burtă”).
Deoarece nicotina accelerează metabolismul, stimulează sistemul nervos central și funcția cardiacă, renunțarea la țigări produce creștere ponderală tocmai prin dispariția acestor efecte metabolice. Atunci când renunță la fumat, metabolismul încetinește și în condițiile în care nu se modifică aportul alimentar și activitatea fizică, fostul fumător trebuie să facă față unui exces de 250 calorii zilnic. Dacă nu se adoptă un stil de viață mai activ, surplusul de calorii (care era anterior consumat prin accelerarea metabolismului de către nicotină) va forma depozite de țesut adipos. În plus, nicotina are un efect de inhibare a apetitului, iar absența ei din organism va produce o creștere a poftei de mâncare, ceea ce contribuie suplimentar la excesul caloric.
Cum să nu te îngrași după ce renunți la fumat
- adoptă un stil de viață activ: mergi mai mult pe jos, cu bicicleta sau rolele, fă jogging sau un alt sport
- asigură un aport crescut de vitamine și antioxidanți în alimentație
- limitează numărul de calorii pe care le consumi zilnic dar nu te înfometa
- evită consumul de dulciuri rafinate, paste făinoase și grăsimi
- evită consumul de alcool (deoarece asociază tentația de a relua viciul fumatului)
- nu te refugia în mâncare (gustări, ciocolată, sticksuri, semințe, chipsuri, popcorn) atunci când ai poftă de o țigară – mestecă o gumă mentolată sau fă un set de exerciții fizice
- consumă cât mai multă apă
- spală-te cât mai des pe dinți (senzația de prospețime după curățirea dinților taie din pofta de mâncare)
- găsește o jucărie antistress (altceva cu care să te joci în locul pachetului de țigări)
Întotdeauna când vă gândiți să renunțați la fumat aveți în gând următoarele: veți scădea considerabil riscul de boli cardiovasculare, arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare, cancer pulmonar, cancer de gât, cancer digestiv și cancer de vezică urinară, veți scăpa de tusea cronică și veți respira mai bine, veți avea mai multă energie și poftă de viață, îi veți lipsi pe ceilalți de fumatul pasiv și nu în ultimul rând veți economisi bani.
Teama de îngrășare nu trebuie să reprezinte un motiv de ezitare în vederea renunțării la fumat, deoarece greutatea corporală poate fi perfect controlată dacă se echilibrează alimentația și se adoptă un stil de viață activ.