Blefaroplastia este o interven?ie chirurgical? care presupune îndep?rtarea excesului de piele ?i gr?sime de la nivelul pleoapelor superioare ?i inferioare.
Pielea și țesutul subcuatanat în exces de la nivelul pleoapelor sunt inestetice, pot duce la apariția de riduri și pungi, conferă feței un aspect obosit și pot chiar scădea câmpul vizual. Odată cu înaintarea în vârstă, pielea își modifică aspectul, elasticitatea și tonusul, ducând la apariția ptozelor tegumentare în care pot apărea hernieri ale țesutului grăsos. Astfel de falduri ale pielii de la nivelul pleoapelor pot apărea și la pacienții cu afecțiuni renale și edeme palpebrale sau la cei care slăbesc brusc. La persoanele care prezintă un aspect îmbătrânit al feței, cu exces de piele și în alte zone decât pleoapele, blefaroplastia se poate asocia cu lifting facial. Blefaroplastia este solicitată de cele mai multe ori din considerente estetice; uneori însă, pleoapele căzute sunt expresia slăbirii musculaturii palpebrale și poate duce la iritarea ochilor și a conjunctivei (ca urmare a răsfrângerii în afară sau în interior a pleoapei), precum și la îngustarea câmpului vizual pe verticală. Blefaroplastia se efectuează într-o clinică de chirurgie plastică, oferă rezultate spectaculoase persistente în timp, iar cicatricile sunt în majoritatea cazurilor invizibile.
Cauze ale modificărilor pleoapelor
- ptoză palpebrală congenitală
- blefarochalazis (laxitate a pleoapelor datorită edemelor repetate)
- dermatochalazis (exces cutanat al pleoapei superioare)
- steatoblefaron (hernierea de țesut grăsos periorbital)
- ptoză senilă (scădere a elasticității și tonusului pielii datorită înaintării în vârstă)
Detalii despre operație
Intervenția se face sub anestezie locală/generală și presupune o mică incizie ascunsă în șanțul de deasupra ochiului și una sub genele de la pleoapele inferioare. În cazul în care nu există un exces cutanat semnificativ și problema o reprezintă doar prezența pungilor de grăsime su ochi, abordul acestora se poate face printr-o incizie în interiorul pleoapelor care nu lasă cicatrice (blefaroplastie transconjunctivală, practicată în special la tineri, la care problema o reprezintă doar excesul de grăsime nu și de piele). Durata procedurii este între 30 și 60 minute, în funcție de defectele care necesită corecție (îndepărtarea pielii în exces, a grăsimii sau chirurgia musculaturii pleoapelor). După operație, durerile sunt de mică intensitate și pot fi eficient controlate cu analgezice obișnuite. Primele 24 ore după operație, ochiul va fi acoperit cu pansament și comprese reci, iar la 3-5 zile pacientul se poate prezenta pentru scoaterea firelor. Câteva zile după operație pacientul poate prezenta vedere dublă (diplopie) sau încețoșată; în aveastă perioadă se vor administra picături pentru ochi (colire). Blefaroplastia nu necesită spitalizare continuă, făcând parte din categoria operațiilor de 1 zi. Rezultatele preliminare sunt vizibile la câteva zile după operație (după retragerea edemului și vindecarea echimozelor), iar cele definitive după câteva săptămâni. Primele zile postoperatorii pleoapele pot avea o colorație neagră-vineție, însă nu trebuie să vă speriați deoarece revin la culoarea normală după circa 7 zile. Totodată, în primele săptămâni după operație poate persista o ușoară sensibilitate a ochilor (la vânt, soare) și se recomandă purtarea ochelarilor de protecție; în această perioadă se vor evita eforturile intense. Nuanța roz a cicatricilor se va estompa în decurs de câteva luni, devenind o linie subțire albă.
Pregătirea pentru blefaroplastie
Ca pentru orice intervenție chirurgicală, pacientul trebuie să efectueze o serie de analize pentru depistarea unor eventuale afecțiuni preexistente (în special dacă operația se face sub anestezie generală). Înaintea blefaroplastiei trebuie întrerupte o serie de medicamente precum anticoagulantele orale, antiagregantele plachetare sau anticoncepționalele orale. Pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la existența unui istoric de hipertensiune arterială, probleme cu coagularea sângelui, tulburări neurologice (epilepsie), alergii medicamentoase, diabet, probleme vasculare sau pulmonare. Cu 8 ore înaintea operației se instituie repaus digestiv pentru lichide și solide. Anterior operației se recomandă efectuarea unui consult oftalmologic, pentru depistarea eventualelor afecțiuni oculare. Fiind o operație electivă, blefaroplastia trebuie programată în plină stare de sănătate (dacă apar infecții sau intercurențe respiratorii operația trebuie amânată) și în afara menstruației la femei.
Indicații ale blefaroplastiei
Deși este cel mai adesea recomandată adulților de vârstă mijlocie, pentru estomparea primelor semne lăsate de trecerea timpului, blefaroplastia este solicitată și de persoanele tinere cu modificări congenitale ale pleoapelor sau care prezintă semne de îmbătrânire precoce. Majoritatea cazurilor sunt blefaroplastii estetice, realizate în scopul remodelării zonei palpebrale încărcate cu pungi, pliuri cutanate sau cearcăne, însă o mică parte dintre intervenții este rezervată persoanelor la care faldurile sau ptoza palpebrală duc la îngustarea câmpului vizual (blefaroplastie reconstructivă). Blefaroplastia se poate asocia cu alte proceduri de estetică facială precum lifting facial, frontal sau al sprâncenelor, injecții cu toxină botulinică sau corecția ridurilor periorbitale (“laba gâștii”). Ridicarea sprâncenelor este adesea practicată concomitent cu blefaroplastia deoarece ptoza acestora contribuie la excesul de piele palpebrală în partea externă a ochiului.
Contraindicații ale blefaroplastiei
- boli cardiovasculare
- disfuncție hepatică sau renală
- hipertiroidism
- diabet zaharat
- afecțiuni oftalmologice (glaucom)
Complicații și riscuri ale blefaroplastiei
Dacă tehnica operatorie este bine stăpânită de chirurg, riscurile blefaroplastiei sunt minime. Atunci când este însă executată incorect, procedura poate duce la asimetrii ale pleoapelor, disconfort local (ochi uscați), imposibilitatea închiderii ochilor, hemoragii conjunctivale sau hematoame.
Rezultatele se estompează odată cu trecerea timpului și poate fi necesară reintervenție pentru corectarea excesului de țesut cutanat sau grăsos, de obicei la peste 10 ani de la prima operație.
Sumar despre blefaroplastie
- intervenție minim-invazivă
- rezolvarea în aceeași ședință a pleoapei superioare și inferioare
- recuperare rapidă, dureri minime
- rezultate foarte bune vizibile rapid (printre cele mai spectaculoase din chirurgia estetică)