Numite ?i boli de nervi sau boli pe baz? de stress, bolile pe sistem nervos sunt de fapt afec?iuni psihosomatice, adic? tulbur?ri ale organismului declan?ate de factorul psihic ('the psychic then jump in the organic', dup? cum le descria Freud).
Tulburările psihosomatice nu se încadrează ca boli neurologice sau boli psihice, ci sunt strict tulburări funcționale iar diagnosticul lor se pune doar după excluderea cauzelor organice ale manifestărilor clinice. Fenomenul care stă la baza bolilor psihosomatice se numește somatizare (stările psihoemoționale ale pacientului întrețin diverse simptome fizice).
Caracteristicile stop-depression-info.com boli psihosomatice sunt reprezentate de simptomatologia polimorfă, nespecifică (pacientul are multe simptome, care implică mai multe sisteme și organe, variază de la un consult la altul și sunt declanșate în diverse situații), evoluția cronică (acuzele persistă în ciuda consultațiilor pe la multe specialități medicale și diverselor încercări de tratament) și absența unor cauze organice (analizele și investigațiile in extenso nu pot identifica cauza).
O astfel de tulburare psihosomatică poate apare în urma unui șoc psihoemoțional (decesul unei persoane apropiate, divorț, accident, pierderea locului de muncă), în condițiile unui stress familial sau profesional prelungit.
Simptomele și afecțiunile care pot apărea “pe fond nervos” sunt: intestinul iritabil, constipația/diareea, transpirația excesivă, gastrita, pruritul (mâncărimi), căderile de calciu, înțepăturile în zona inimii, palpitațiile, durerile abdominale, durerile de cap. Parte din acestea pot avea și o cauză organică și pot fi exacerbate de factorul psihic.