Aportul crescut de sodiu ?i sc?zut de potasiu este cunoscut a fi asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
Această relație este confirmată și de un studiu recent apărut în Archives of Internal Medicine, care a mai arătat că un raport crescut sodiu/potasiu este asociat și cu o mortalitate crescută (atât prin boli cardiovasculare, cât și prin alte cauze).
Sodiul și potasiul reprezintă cei mai importanți ioni din organism, unul extracelular celălalt intracelular. Raportul sodiu/potasiu este un factor de risc mai potent decât fiecare ion în parte, ceea ce înseamnă că recomandarea privind prevenția cardiovasculară trebuie să pună accent nu numai pe reducerea consumului de sare (care este adăugată din abundență în alimentele procesate) ci și pe creșterea aportului de potasiu (din fructe, legume și lactate). Suplimentele cu potasiu nu sunt recomandate deoarece pot duce la hiperkalemie, tulburare electrolitică care poate fi amenințătoare de viață.
foto: cbsnews.com