Câte calorii are.....?

Caloria reprezint? o unitate de m?sur? pentru energie, malady fiec?rui aliment fiindu-i atribuit un anumit num?r de calorii. Num?rul de calorii zilnice necesare este propor?ional cu vârsta, sexul, cantitatea de mas? muscular? ?i activitatea fizic? zilnic?.

Consumând pentru o perioadă mai lungă mai puţine calorii faţă de necesar, o persoană poate deveni subponderală, la fel şi în caz contrar, dacă se depăşeşte necesarul zilnic, poate apărea supraponderalitatea sau chiar obezitatea. Doza calorică zilinică recomandată este de 2000-2500 de calorii, cu variaţii în funcţie de parametrii enumeraţi mai sus.

Iată câteva alimente hipercalorice al căror consum ar trebui limitat şi în unele cazuri evitat: grăsimile animale (untura, uleiul de peşte conţin 902 calorii la 100 g),  grăsimile vegetale (uleiurile vegetale conţin 884 calorii la 100 g), dressing-urile pentru salate (dressing-ul franţuzesc  este în top, conţinând 631 calorii la 100 g ), junk food-ul de tipul acadelelor şi bomboanelor (acestea conţin peste 560 calorii la 100 g), caşcavalul (aproape 400 calorii la 100 g), alimente prăjite (cartofi prăjiţi 373 calorii la 100 g), cârnaţi (în funcţie de cantitatea de grăsime, pot conţine peste 400 calorii la 100 g).

Cum putem ştii că depăşim sau consumăm peste numărul caloriilor necesare zilnic? Mai jos este prezentată o listă cu cele mai frecvente alimente şi conţinutul caloric al acestora:

Legume proaspete

  • Ardei gras, 100 g – 318
  • Broccoli, 100 g – 34
  • Castravete, o bucată – 45
  • Cartofi, 100 g – 70
  • Ceapă, 100 g – 42
  • Ciuperci, 100 g - 22
  • Conopidă, 100 g - 25
  • Dovleac, 100 g – 26
  • Dovlecel, 100 g – 16
  • Fasole verde, 100 g – 31
  • Fasole neagră  uscată, 100 g - 85
  • Orez instant, 100 g – 116
  • Măsline, 100 g - 117
  • Morcovi, 100 g – 41
  • Roşie  –  între 16 şi 33
  • Spanac,  100 g – 23
  • Usturoi, 100 g – 149
  • Varză albă, 100 g – 24
  • Varză de Bruxelles, 100 g - 43
  • Vinete, 100 g - 24

Fructe

  • Alune, 28 g – 170
  • Ananas, o bucată – 227
  • Arahide, 10 bucăţi – 105
  • Avocado , o bucată - 322
  • Banană  - max  121
  • Caisă,  de dimensiune mare – 110
  • Căpşune, 100 g – 32
  • Cireşe dulci, 100 g – 63
  • Kiwi  , o bucată- 46
  • Măr, de dimensiune medie – 81
  • Nuci, 10 bucăţi – 322
  • Nuci, mărunţite, 1 cană – 781
  • Pară , de dimensiuniemare – 121
  • Pepene galben, 100 g - 34
  • Pepene roşu, 100 g - 30
  • Piersică, de dimensiune medie - 38
  • Portocală, o bucată – 62
  • Rodie, o bucată - 105
  • Seminţe de floarea soarelui, crude, nesărate, 28 g – 159
  • Seminţe de floarea soarelui, prăjite, 28 g – 160
  • Strugure, o boabă – 3
  • Unt de arahide, 1 lingură – 94

Produse lactate

  • Lapte de vacă, fără grăsime, o ceaşcă – 86
  • Lapte de vacă, 100 ml 1% grăsime – 43
  • Lapte de vacă, 100 ml 2% grăsime – 52
  • Lapte de vacă, 100 ml nedegresat (3,3% grăsime) – 62
  • Lapte de capră, o cană – 168
  • Lapte de soia, o ceaşcă  -  150
  • Brânză de vacă, o felie – 100
  • Brânză de vacă, 1% grăsime, 1 ceaşcă – 164
  • Brânză de vacă, 2% grăsime, 1 ceaşcă – 203
  • Brânză de vacă, cremă, 1 ceaşcă – 217
  • Brânză de vacă, închegată, 1 ceaşcă - 123
  • Brânză Camembert, 28 g – 85
  • Brânză mozarrella, 28 g – 90
  • Brânză feta, o ceaşcă - 395
  • Cremă brânză, 28 g - 414
  • Parmezan ras, 28 g - 129
  • Caşcaval, 100 g - 392
  • Iaurt, o ceaşcă – 150
  • Smântână 12 % grăsime, o ceaşcă - 315
  • Smântână 20% grăsime, o ceaşcă – 469
  • Unt, o lingură - 100
  • Margarină, o lingură – 102

Ouă

  • Albuş - 17
  • Gălbenuş – 59
  • Ou prăjit în unt – 99
  • Ou fiert – 82
  • Omletă, un ou cu unt şi lapte -111

Cereale

  • Cereale integrale, o porţie – 100
  • Cereale Musli 28 g – 160
  • Flugi de ovăz, o porţie - 312
  • Terci de ovăz, o porţie - 132
  • Pâine chiflă – 150
  • Pâine albă, felie - 73
  • Brioşă – 112
  • Gauffre – 230
  • Croissant simplu – 200
  • Clătită – între 62 şi 169 (în funcţie de compoziţie)
  • Biscuiţi Oreo, o bucată – 50
  • Salatini, o bucată – 12

Carne

  • Pui spate, prăjit, fără piele, o jumătate de spate – 167
  • Pui spate, prăjit, cu piele, o jumătate de spate – 238
  • Pui piept, prăjit, cu piele, o jumătate piept – 218
  • Pui piept, prăjit, fără piele, o jumătate piept – 161
  • Pui spate, frigărui, fără piele, o jumătate de spate – 96
  • Pui spate, frigărui, cu piele, o jumătate de spate – 159
  • Pui piept, frigărui, cu piele, o jumătate piept – 193
  • Pui piept, frigărui, fără piele, o jumătate piept – 142
  • Vită slabă, la grătar 113 g – 220
  • Vită antricot, la grătar 113 g – 265
  • Carne tocată de vită 113 g – 347
  • Cârnaţi , 1 bucată – 48
  • Carne de viţel, piept – 113 g – 284
  • Carne de curcan, piept, 100 g - 104
  • Bacon, 1 felie – 36
  • Suncă, conservă, 113 g -164
  • Şuncă feliată, 1 felie – 52
  • Coastă de porc prăjită, 1 bucată – 219
  • File de porc 113 g – 268
  • Costiţă de porc, fiartă, 113 g – 451
  • Cotlet de porc, fiert, o bucată – 294
  • Carne de raţă prăjită, fără piele 113 g -228
  • Carne de raţă prăjită, cu piele, 113 g – 382
  • Ficat de gâscă crud 113 g -151
  • Ficat de găscă prăjit, 113 g -270

Peşte

  • Creveţi, prăjiţi, 113 g - 275
  • Creveţi pregătiţi la aburi 113 g - 112
  • Homar cake, o bucată – 93
  • Homar conservă, o ceaşcă – 133
  • Homar crochete îngheţate,  bucată – 170
  • Rac, preparat la aburi 113 g – 129
  • Rechin crud, 113 g - 148
  • Somn crud 113 g – 132
  • Somn file fript 113 g – 259
  • Stridii conservă, 255 g – 179
  • Stridii prăjite 85 g – 173
  • Stridii pregătite la aburi, 85 g – 117
  • Sardine in ulei, o conservă – 192
  • Sardine în sos de tomate - 189
  • Scoici îngheţate 100 g – 230
  • Scoici prăjite, 113 g – 242
  • Scoici pregătite la aburi, 113 g – 127
  • Surimi 113 g – 116
  • Ton pregătit la aburi, 113 g -209
  • Ton, conservă în ulei – 331
  • Ton, conservă în apă – 234
  • Ţipar prăjit, 113 g – 267

Mâncăruri gătite

  • Tocăniţă cu carne, 230 g - 220
  • Fasole cu cârnaţi, 1 porţie – 311
  • Fasole cu cârnaţi, conservă – 692
  • Paste cu ou, 1 ceaşcă -200
  • Macaroane cu brânză, 1 ceaşcă -430
  • Spaghetti, al dente, 1 ceaşcă - 192
  • Pizza, o felie  – variază între 150 şi 300

Dulciuri

  • Ciocolată 100 g – 505
  • Baton Kit Kat – 250
  • Bonboane M&M , o pungă – între 240 (ciocolată) şi 250 (alune)
  • Baton Mars – 240
  • Baton Snickers – 275
  • Croissant cu unt, 100 g – 406
  • Croissant cu ciocolată, 100g – 416
  • Gumă de mestecat, o bucată – 7
  • Gumă de mestecat fără zahăr, o bucată – 5
  • Pachet Twix , 2 batoane – 280
  • Îngheţată vanilie, o ceaşcă – între 269 şi 377
  • Plăcintă cu mere, o felie - 250

Băuturi

  • Bere doză 330 ml – 145
  • Brandy, 230 ml – 64
  • Cafea 1 cană – 2
  • Cappuccino, 100 ml - 31
  • Ceai verde, o ceaşcă – 2
  • Cola 330 ml – între 144 şi 154
  • Cola dietetică 330 ml – 1
  • Gin, un pahar – 110
  • Martini, un cocktail - 160
  • Margarita, un cocktail – 168
  • Nectar de piersici, 100 ml – 57
  • Nectar de pere, 100 ml - 63
  • Rom, un pahar – 97
  • Sangria, un pahar - 173
  • Sprite 330 ml – 142
  • Vin 100 ml – 100
  • Vodka, un pahar – 97

Fast-food

  • Cartofi prăjiţi, o porţie mică – 230
  • Cheeseburger – 320
  • Dressing Caesar – 300
  • Hamburger – între 488 şi 628
  • Hot dog, 1 bucată – 184

Comments  

# nicoleta1981 2017-06-04 14:31
Un tabel inutil si confuz, mai invatati matematica inainte de a face un tabel. Produsele se pot compara doar daca au acelasi etalon de masurare si anume 100 gr. Cum compari o ceasca , cescuta, 28 gr, 100 gr, jumate de piept, cu lingurita si etc. Cine a facut si scris acest tabel are un sfert de creier matematic vorbind. Ca sa fiu in trend cu tabelul.
Reply | Reply with quote | Quote
# nicoleta1981 2017-06-04 14:26
Nu se poate face comparatie intre alimente daca nu alegeti un singur etalon de masurare a alimentului. Cum compari o ceasca, o cescuta, 28 gr, 100 gr, o pulpa cu un cotlet,etc. un tabel total neeficient si cinfuz. Mai invatati matematica atunci cand faceti un tabel. :o
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh