Cancerul prostatic este a doua cauza de deces prin cancer la barbati, dupa cancerul pulmonar. Din pacate, majoritatea cancerelor de prostata sunt diagnosticate în stadiile tardive, când tumora s-a extins locoregional (uneori chiar cu determinari metastatice), astfel ca posibilitatea practicarii unui tratament curativ este mai mica.
Principala problema o reprezinta faptul ca formele incipiente de cancer prostatic nu dau simpatome, ele putând fi descoperite doar prin screening pentru cancerul prostatic: tuseu rectal (TR) si dozare PSA (antigen specific prostatic) anual peste 50 ani, ecografie transrectala în caz de anomalii la TR sau dozarea PSA.
Iata câteva simptome de alarma care ar trebui sa va determine sa solicitati un consult medical:
1. dificultate la urinare (disurie) - se poate manifesta sub forma de tenesme vezicale (pacientul are o senzatie imperioasa de mictiune, dar nu poate elimina urina), mictiuni cu jet intermitent sau cresterea numarului de mictiuni (urinare frecventa). Un alt semn este reprezentat de dificultatea opririi mictiunii, cu scurgerea prelungita de picaturi de urina pe uretra. Chiar si cele mai mici tumori ale prostatei pot interfera cu procesul normal de urinare sau ejaculare. Aceste modificari ale mictiunii pot aparea si în cazul unor modificari benigne precum adenomul de prostata, care este foarte frecvent la barbatii peste 60 ani.
2. durere la urinare (algurie) - acest simptom poate indica un cancer prostatic, dar poate aparea si în infectii ale prostatei (prostatite) si hiperplazia benigna a prostatei (HBP).
3. sânge în urina (hematurie) - desi apare mai rar, acest semn este unul de alarma pentru pacient si trebuie sa constituie motiv pentru un consult de urgenta. Adesea aspectul urinii nu este sanguinolent, ci doar rozat. Hematuria poate aparea si în cadrul infectiilor de tract urinar (ITU).
4. dificultate în obtinerea sau mentinerea erectiei - atunci când erectia nu se produce sau atunci când penisul devine flasc în ciuda mentinerii excitatiei sexuale, se impune un consult urologic (partenerele de viata trebuie sa manifeste întelegere si sa fie alaturi de barbat în investigarea acestei probleme delicate). Un cancer prostatic poate limita fluxul sangvin la nivelul penisului astfel încât împiedica producerea erectiei sau scurteaza erectia si nu permite sustinerea ei pâna la ejaculare. Un adenom de prostata poate duce la tulburari erectile, prin acelasi mecanism.
5. sânge în sperma (hematospermie) - este un simptom rar întâlnit, dar constituie de asemenea un motiv de panica pentru pacient. Aspectul poate fi clar sanguinolent, rozat sau striat. Pe lânga cancerul de prostata, hematospermia mai apare si în alte afectiuni urologice: boli inflamatorii ale veziculelor seminale, leziuni prostatice (punctii bioptice, calculi prostatici, teleangiectazii, varice prostatice), uretrite sau alte leziuni uretrale (polipi, infectie cu HPV), tuberculoza urogenitala, BTS, boli hematologice.
6. constipatia cronica si alte probleme intestinale - prostata este localizata sub vezica urinara si anterior de rect, de aceea o tumora la acest nivel poate interfera si cu functionalitatea tubului digestiv distal. Acest raport anatomic prostata-rect poate avea doua consecinte: constipatia cronica poate duce la marirea prostatei (prin presiunea exercitata asupra glandei) si invers. Tulburarile tranzitului intestinal pot fi totodata si primul indicator al unui cancer colorectal. Orice modificare a tranzitului intestinal care persista pentru mai mult de 1 saptamâna (fara nicio cauza aparenta, alimentara sau medicamentoasa) trebuie sa determine pacientul sa solicite un consult medical.
7. dureri frecvente în zona lombara, solduri sau coapse - se datoreaza extensiei osoase la nivelul coloanei lombare sau coxalului. Durerea inexplicabila si sensibilitatea acestor zone trebuie sa ridice probleme medicului. Diferenta fata de durerea din sciatica sau durerea articulara din reumatism consta în faptul ca cea din cancerul de prostata este profunda si vaga.
8. nevoia de mictiune în timpul noptii - este un simptom adesea neglijat de barbatii cu suferinte prostatice, care ar putea evita întârzierea diagnosticului.
9. scurgeri urinare - este versiunea masculina a incontinentei urinare, care este cantitativ redusa, dar detectabila de catre pacient (lenjeria miroase a urina sau este chiar umeda). Pacientii manifesta adesea scurgeri prelungite din uretra, la finalul mictiunii.
10. vârsta peste 50 ani si prezenta factorilor de risc (istoric familial de cancer prostatic, obezitatea, dieta bogata în grasimi, rasa afro-americana, fumatul) - trebuie sa constituie motive pentru efectuarea anuala a screeningului pentru cancer prostatic (tuseu rectal, dozarea PSA total si PSA liber). Prezenta cazurilor de cancer de sân la rudele de sex feminin asociaza un risc crescut de mostenire a unor mutatii genetice care sunt implicate si în declansarea cancerului prostatic.